Sollicitatiebrief

Geachte heer G.,

U bent op zoek naar een persoonlijke assistent. Weest gerust, u hoeft niet verder te zoeken. Voor u kan ik een ondersteuner, een rechterhand, een steun en toeverlaat zijn.

Wat heb ik u te bieden?

Discretie. Toewijding. Inspiratie. Motivatie. Discretie. Vlijt. Ongevraagde adviezen. Onderdanigheid. Werk- en levenslust. Een tien voor taal. Discretie. Ik kan luisteren. Ik vind het niet erg mijn mond te houden, maar als u mijn mening vraagt zal ik u die geven.

Vanzelfsprekend ben ik fan van uw werk, ik ben ervan overtuigd dat een persoonlijke assistent op z’n minst haar werkgever op een flink voetstuk moet plaatsen. Ik zal u adoreren totdat we moeten onderhandelen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden.

And the rest is rust and stardust*

Hartelijks,

Cindy

* Ik schreef deze brief naar aanleiding van een vacature van Arnon Grunberg. Hij was op zoek naar een persoonlijk assistent. Wat zag ik voor me? De vloerkleden in zijn appartement in New York stofzuigen. Tafeltjes reserveren in restaurants in Amsterdam. Bloemen sturen naar zijn minnaressen. Stalkers buiten de deur houden. Zijn wollen truien naar de stomerij brengen. Misschien wat redactiewerk in geval van krappe deadlines. Zijn fans terugmailen. Alles wat hij publiceerde digitaal archiveren. Misschien zelfs op papier.

De romans van hem die ik las hadden allemaal een sick twist. Ogenschijnlijk fatsoenlijke, gangbare mannen bleken een geheim, een randje te hebben. Ze waren pervers. Ik koos deze zin uit Lolita van Vladimir Nabokov en ik ging ervan uit dat hij de zin zou (her)kennen en dat het genoeg zou zijn om me uit te nodigen voor een gesprek. Of het aan deze zin lag weet ik niet, maar ik kreeg inderdaad een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Het gesprek zou plaatsvinden op een zondag in het Ambassade Hotel te Amsterdam. Ik zegde het gesprek af, per mail. Ik voegde de volgende zin toe:

Tomorrow one will blush to think that one ever desired it**

De volledige zin luidt:

Yesterday one has wished, to-day one attains the madly longed-for object, and tomorrow one will blush to think that one ever desired it.

Afkomstig uit het boek Oblomov.

Spread the love
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als brief